Stadion De Galgenwaard

Aan de oostkant van het Utrechtse centrum staat stadion De Galgenwaard. Het thuisstadion van voetbalclub FC Utrecht, heeft zoals de naam doet vermoeden een lugubere geschiedenis. Op deze plek werden de lichamen van ter dood gebrachte misdadigers tentoongesteld. Tot in de negentiende eeuw werd ook in Nederland het doodvonnis uitgesproken en voltrokken. Voor het ontstaan van het koninkrijk der Nederlanden lag de uitvoering van de doodstraf bij de steden zelf.

De voltrekking van het vonnis vond plaats op een centrale plek in de stad, meestal op markten en kerkpleinen zodat er ruimte genoeg was om het toegestroomde volk te herbergen. De terechtstelling verliep altijd volgens een vast patroon. De schout was aanwezig om het vonnis uit te spreken, de rechters waren aanwezig om het vonnis te bekrachtigen en om alsnog een eventuele schuldbekentenis af te dwingen. Dit laatste was belangrijk want er was een priester aanwezig die de veroordeelde de biecht afnam en zo bij oprecht berouw de vergeving van God kon schenken. Ontsnappen aan de dood was onmogelijk, maar misschien wel aan de hel. De veroordeelde kreeg het laatste woord waarna het vonnis werd voltrokken. Adellijke mensen of politieke kopstukken werden onthoofd, alle anderen werden opgehangen aan een galg. Het publiek verwachte het nodige spektakel: Hoe zou iemand zijn dood tegemoet treden? Hoe breng je je laatste uur door? Zou de veroordeelde spijt betuigen? Zou de beul goed werk verrichten? Het beulswerk was een belangrijke maar weinig populaire baan. Het was niet de bedoeling dat de terechtstelling eindeloos duurde omdat de beul zijn werk slecht deed, In plaats daarvan moest hij de veroordeelde een extra lijdensweg besparen. Buiten de terechtstelling om wilde niemand iets met de beul en zijn familie te maken hebben en ook al was de deze gemaskerd, iedereen wist wie het vuile werk opknapte. Omdat beulswerk zo impopulair was, ging het beroep over van vader op zoon en waren leden van beulsfamilies genoodzaakt onderling met elkaar te trouwen omdat ze geen andere huwelijkskandidaat konden krijgen.

Zoals gezegd werd het lichaam na de terechtstelling overgebracht naar een galgenwaard of galgenveld waar het enige dagen aan een namaakgalg hing of aan een rad was vastgebonden. Zo kon iedereen zien wat voor oneervolle behandeling een crimineel kreeg. Lichamen van misdadigers die geen berouw hadden getoond werden in een knekelput op het galgenveld begraven en dus niet zoals gebruikelijk in de gewijde aarde bij de kerk. In sommige plaatsen waren de galgenvelden populaire attracties waar mensen op zondagmiddag heen gingen om te picknicken en van het zonnetje te genieten. De grasvelden lagen een eindje buiten de stadsmuren, ver uit de beurt van de stank van middeleeuwse steden. Behalve het hopelijk opvoedkundige karakter van de galgenvelden voor de eigen bevolking, dienden ze ook om de stad een rechtschapen en streng karakter te verlenen aan de buitenwacht.

Stadion de Galgenwaard

Stadion de Galgenwaard

Galgenwaard_2

Locatie
https://www.google.nl/maps/place/Galgenwaard/@52.078378,5.14583,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0xee928217d0be4040

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s