Hotel New York

In de oude haven van Rotterdam staat hotel New York. Dit is het oude hoofdkantoor van de Holland-Amerika lijn, de scheepvaartmaatschappij die vanaf het einde van de negentiende eeuw een directe verbinding onderhield tussen Rotterdam en New York.

De emigratie van Europeanen naar de Verenigde Staten kent vanaf de ‘ontdekking’ van Amerika in de zestiende eeuw meerdere pieken, een overeenkomst delen deze periodes echter allemaal: de Verenigde Staten zijn het land van de onbegrensde mogelijkheden en de vrijhaven voor iedereen die door de armoede en religieuze vervolgingen Europa wil ontvluchten. Verschillende landen stichten aan het begin van de zeventiende eeuw handelsposten aan de oostkust van Amerika, een van de bekendste is Nieuw Amsterdam met de haven op het eiland Manhattan. Europa wordt in deze eeuw geteisterd door godsdienstoorlogen die zorgen voor een gestage vluchtelingenstroom van andersdenkenden naar de VS waar ze wel de ruimte krijgen om de godsdienst van hun keuze te belijden. Deze religieuze vluchtelingen komen voornamelijk terecht in de nieuwe dorpen die ontstaan zijn uit de vroegere handelsposten. Door de overtocht van hele gezinnen krijgt dit deel al snel een puriteins karakter. In het zuiden lopen de zaken iets anders. Het klimaat blijkt daar bijzonder geschikt om suiker en later katoen op te verbouwen. In het begin trekken deze plantages in aanbouw vooral avontuurlijk ingestelde mannen die er grote bedrijven gaan runnen. Er ontstaan geen noemenswaardige steden of dorpen, waardoor het aantal vrouwen en kinderen lang achterblijft. Het zuiden krijgt op deze manier vooral een economisch belang.

In de negentiende eeuw zijn de religieuze conflciten in Europa voorbij, in plaats daarvan zijn er steeds nieuwe golven van revoluties wat zorgt voor de nodige sociale en politieke onrust. In de VS heerst na het einde van de burgeroorlog juist relatieve rust. Maar wat veruit de meeste Europeanen naar Amerika drijft is aardappelmoeheid, een ziekte waardoor menig aardappeloogst mislukt en er hongersnoden uitbreken, vooral Ierland wordt hard getroffen. In 1871 wordt de NV Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM) opgericht. In de volksmond werd de NASM al snel de Holland-Amerika lijn. Nadat in 1875 de Nieuwe Waterweg is geopend waardoor de Maas in Rotterdam diep genoeg is voor groter schepen, komt de directe verbinding met New York pas goed opgang. Het succes van de Holland-Amerika lijn zit hem aanvankelijk vooral in de andere Europeanen die meereizen. In Nederland is de concurrentie met lijndiensten naar Batavia in Nederlands-Indië uiteraard groot.

Het grootste aantal Nederlanders die de Holland-Amerika lijn naar de VS brengt, komt pas in de tweede helft van de twintigste eeuw als Nederland in Azië kwijtraakt en Amerika mensen zoekt die op enorme lappen grond een bedrijf willen starten. Vanaf de jaren 1970 neemt de concurrentie van het vliegtuig dusdanig toe dat de grote passagiersschepen tot het verleden gaan behoren. Tegenwoordig is de Holland-Amerika Lijn een Amerikaanse cruisemaatschappij waarmee je in een paar weken een luxe reis naar Amerika kunt maken.

De oude haven van Rotterdam met op de achtergrond het hoofdkantoor

De oude haven van Rotterdam met op de achtergrond het hoofdkantoor

De voorkant van het hoofdkantoor

De voorkant van het hoofdkantoor

De achterkant aan het water

De achterkant aan het water

Locatie
https://www.google.nl/maps/place/Hotel+New+York/@51.903983,4.484395,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0xe06ee0bfe16a4841

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s